sr
Книги
Pero Simić

Broz protiv Tita

Kako je zaista počeo raspad Jugoslavije.
Od autora bestselera Tito, tajna veka.
Kazna za napuštanje titoizma i povratak sovjetskom modelu brzo je stigla.
Za četiri godine akumulacija jugoslovenske privrede je prepolovljena, a u poslednjoj godini Titove vladavine Jugoslavija je dostigla onaj stepen ekonomske zavisnosti od Sovjetskog Saveza i njegovih satelita koji je imala pre njegovog raskida sa Staljinom!
I srpska istoriografija i srpska posttitovska politika prećutale su ovu ključnu odluku Titove predsedničke karijere.
Ova knjiga govori o tome kako je došlo do tog istorijskog prevrata.
Neprikosnoveni vladar socijalističke Jugoslavije od 1944. do svoje smrti 1980. godine, Josip Broz Tito je u poslednjih osam godina života u suštini poništio sve ono po čemu su ga i svet i istorija prepoznavali i prihvatali. Odlučio je da, uz podršku svog najbližeg saradnika Edvarda Kardelja, Jugoslaviju i njenu vladajuću partiju vrati dvadesetak godina unazad, da rasparča centralizovanu i koherentnu državu, da napusti političku filozofiju koja ga je posle razlaza sa Staljinom učvrstila kao vođu ne samo najsnošljivije i najprosperitetnije zemlje Istočne Evrope nego i pokreta nesvrstanih zemalja koje su se izmakle blokovskoj podeli sveta.
263 бумажные страницы

Впечатления

  b4381976229делится впечатлением2 года назад

  Ok

  b8009761465делится впечатлением2 года назад
  👍Советую

Цитаты

  Boris Maricцитируетв прошлом году
  Srpsko-hrvatski odnosi iz dana u dan bili su sve hladniji. Februara te 1971. hrvatski ekonomista Šime Đodan za sve nevolje koje su postojale u Hrvatskoj optužio je Jugoslaviju i Beograd. Govorio je da se u doba austrougarskog cara Franca Jozefa 55 odsto hrvatskog dohotka slivalo u inostranstvo, za vreme kralja Aleksandra i kneza Pavla Karađorđevića 46 odsto, a da se u novoj Jugoslaviji taj iznos popeo na 63 odsto:

  – Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Hrvatsku izrabljuje više od Austrougarske ili stare Jugoslavije, pa je stoga za Hrvate manje prihvatljiva od potonje.
  Boris Maricцитируетв прошлом году
  Osmi je maj 1971.

  Svi jugoslovenski dnevni listovi izveštavaju o velikom narodnom mitingu u Zagrebu, na kome je pred više od 150.000 ljudi govorila predsednica CK SK Hrvatske Savka Dabčević Kučar. Kritikovala je hrvatske separatiste i njihove namere da razbiju Jugoslaviju „kakva nam je u interesu i kakvu želimo“, a velikosrpske šoviniste je osudila što „nam nude Jugoslaviju kakvu ne želimo i nećemo“. Govorila je o doprinosu Zagreba i Hrvatske pobedi nad fašizmom, pominjala hrvatsku državnost i suverenost, kovala u zvezde politiku CK SK Hrvatske u radikalnoj decentralizaciji i demontiranju saveznih jugoslovenskih institucija, koju su ona i njeni saradnici promovisali godinu dana ranije.

На полках

  Laguna
  Laguna
  • 992
  • 4.1K
  Vladan Radojicic
  Романи
  • 732
  • 17
  Aleksandra Stevanovic
  Domaci pisci
  • 45
  • 6
  Vladan Radojicic
  Nefikcija
  • 64
  • 5
  Nebojša Neovizant
  Gomboce, vanilice i Muffin
  • 110
  • 2
fb2epub
Перетащите файлы сюда, не более 5 за один раз