Hjubert Selbi

Rekvijem za snove

„Jedan od najveći američkih romana XX veka.“ Nation
Kultna knjiga po kojoj je snimljen istoimeni film
Na Koni Ajlendu u Bruklinu usamljena udovica Sara Goldfarb želi po svaku cenu da smrša i učestvuje u omiljenom televizijskom kvizu. U svojoj opsesivnoj želji postaje zavisna od tableta za mršavljenje, dok njen sin narkoman Hari sa svojom devojkom Marion i najboljim prijateljem Tajronom pravi plan za brzu zaradu tako što će pribaviti pola kile čistog heroina. Opčinjeni bleštavom vizijom svoje budućnosti, Selbijevi junaci zavaravaju sebe da su neočekivane prepreke na njihovom putu samo privremene. Čak i kada njihovi životi počnu da se urušavaju, oni će se čvrsto držati svojih sumanutih ideja dok ne potonu u vrtlog droga i zavisnosti, odbijajući da vide da su se njihovi snovi pretvorili u najgore košmare.
„Selbi se zavlači pod kožu i u glave ubogih stanovnika gradova i prenosi nam paklene monologe tragičnih zabluda, kratkotrajnih ekstaza i opsesivnih besova koji se sukobljavaju i previru na svakoj stranici.“ Iz predgovora Ričarda Prajsa
304 бумажные страницы

Впечатления

  Verica Zivadinovicделится впечатлением9 дней назад
  👍Советую
  💀Страшно

  Zastrašujuće je beznađe izgubljenih duša.

  Leahделится впечатлением3 месяца назад
  👍Советую

  Filipделится впечатлением5 месяцев назад
  👍Советую
  💧До слез

Цитаты

  Leahцитирует3 месяца назад
  onda je počela da shvata koliko je glup jebeni TV program koji gleda, pa je buljila u ekran, čudeći se kako je, dođavola, moguće da na televiziji prikazuju nešto toliko apsurdno infantilno, intelektualno i estetski uvredljivo, pitala se i pitala kako je to moguće, kakva je to glupost, nastavljala je da bulji i odmahuje glavom, a mozak je upijao sve više apsurda koji je gledala i onda se odjednom zavalila na kauč kad su počele preglasne reklame, pa je gledala i njih, i dalje se pitajući koji kreteni mogu da gledaju ovo đubre i kako to na njih deluje, ako posle stvarno izlaze napolje i kupuju te stvari, vrtela je glavom – neverovatno, prosto neverovatno, kako uspevaju da naprave toliko odvratnih reklama i onda ih sve puštaju jednu za drugom?
  Filipцитирует5 месяцев назад
  Ne mislim da treba sve pokloniti siromasima i beskućnicima koji u milionima žive usred našeg obilja, navući haljine od grubog platna i prositi svetom. To po sebi nije ništa hranljivije od života „uzimanja“. Ne strahujem od novca i onoga što se novcem može kupiti. Voleo bih da napunim kuću lepim stvarima – ali prvo bih morao imati kuću. Gladovao sam, i nisam otkrio ništa plemenito u gladovanju. Ne vidim ništa plemenito ni u prejedanju skupom hranom, ali mislim da je bolje biti sit. Ludost je samo u veri da je jedini smisao i cilj života uzeti što više.

На полках

  Laguna
  Laguna
  • 992
  • 4K
  nefertiti0412
  Nase
  • 200
  • 21
  ZokaT
  Moje knjige
  • 136
  • 20
  Vladan Radojicic
  Романи
  • 714
  • 16
  b5641456154
  Fikcija
  • 297
  • 16
fb2epub
Перетащите файлы сюда, не более 5 за один раз