Jytte Vikkelsøe

Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte

  Allan Køsterцитирует4 года назад
  Dette fænomen, hvor to menneskers sår komplementerer hinanden, har gentaget sig hos hvert eneste par, jeg har arbejdet med: Hver enkelt person har fundet og forelsket sig i én, hvis sårmønster komplementerer vedkommendes eget sårmønster med en forbløffende matematisk præcision.
  Den elskede rummer altid i sin personlighedsstruktur to modsatrettede egenskaber: én, der fremkalder fortidens krænker hos den elskede, og én, der danner en støttende alliance med den side af den elskedes personlighed, der blev tvunget under jorden i fragmenteringsprocessen.
  Stine Marie Sørensenцитирует2 года назад
  Når to mennesker finder sammen i et kærlighedsforhold, er der altid to familiemønstre med på slæb. Fortidens skuffelser, glæder og sorger følger med og deltager som spøgelser i forholdet.
  René Nørgaardцитируетвчера
  længslen efter at vende tilbage til begejstringen ved at være i live
  René Nørgaardцитируетвчера
  Men hun spejler også en anden side af Eriks manglende helhed. Anna omgås mænd med en selvfølgelighed, der står i skærende kontrast til teenagedrengens usikkerhed. Hun er ikke et øjeblik i tvivl om, at mænd finder hende tiltrækkende. Hun mestrer netop dét, der har været allersværest for Erik, og dét, han led allermest under i teenageårene. At date den kvinde, de fleste mænd er tiltrukket af og gerne vil ses sammen med, er det ultimative „bevis“ på teenagedrengens attråværdighed og værd. Men der er også noget andet ved Anna. Hun besidder en uskyldighed – en inderlig oprigtighed og loyalitet – der gør teenagedrengen tryg og får ham til at slappe af og føle sig hjemme i hendes selskab.
  René Nørgaardцитируетвчера
  I vores usikkerhed ophøjer vi nemt parforholdet til noget absolut: en afklaret og fuldendt tilstand, hvor vi forventer at finde den fuldkomne følelsesmæssige og spirituelle tilfredsstillelse. Og fordi vi endnu ikke „ejer“ denne oplevelse, forsøger vi at fastholde den dyrebare forening – og helst „til døden os skiller“. Vi begynder at undgå enhver adfærd, der kan bringe forholdets følelsesmæssige balance i fare. Men sådanne forventninger skaber langt større problemer i forholdet end vores fejlbehæftede og ufuldkomne selv.
  René Nørgaardцитируетвчера
  Når den elskede holder spejlet op og viser os den skønhed, der ikke længere er synlig for vores fragmenterede blik, føler vi os elskede og beundrede som dem, vi er. Gennem den elskedes øjne ser vi os selv, som vi aldrig før har set os selv. Vores ufuldkommenheder forsvinder som dug for solen, og nyt håb fødes i os. Gennem den elskedes øjne bliver vi dén, vi så inderligt har længtes efter at være: Vi bliver „hele“.

  Men når følelsen af „at være hel“ er afhængig af en anden, så tilhører helhedstilstanden samtidig denne anden. Vi har den kun til låns. Vi ejer den ikke. Afhængighed skaber usikkerhed – til tider endda magtesløshed. I vores usikkerhed ophøjer vi nemt parforholdet til noget absolut: en afklaret og fuldendt tilstand, hvor vi forventer at finde den fuldkomne følel‍
  René Nørgaardцитируетвчера
  Vi føler os ubetinget elsket af krænkeren.

  Da Anna – kvinden, der er efterstræbt af de fleste mænd – vælger Erik, føler teenagedrengen sig atter „hel“. At date Anna er det ultimative „bevis“ på hans attråværdighed og værd. På samme vis giver det at date en fyr, der stræber højt i livet og uden undskyldninger går efter det, han vil have, Anna den oplevelse af gennembrud og verdslig succes, hun drømmer om.
  David Teglbjærgцитирует22 дня назад
  dette møde udfolder sig altid på skillelinjen mellem dén, vi tror, vi er, og dén, vi endnu ikke kender, men længes inderligt efter at blive. Denne skillelinje er brændpunktet for romantisk kemi.
  David Teglbjærgцитируетв прошлом месяце
  Kombinationen af krænker og forløser gør den elskede til en formidabel katalysator for vel nok den største og mest udfordrende forandringsproces af alle: rejsen tilbage til vores sande udtryk.
  David Teglbjærgцитируетв прошлом месяце
  Der er således altid to uforløste personlige historier med på slæb, når to mennesker forelsker sig i hinanden, og disse historier passer sammen som fod i hose på den mest overraskende og enestående måde.
  Michael Rønde Thomsenцитирует2 месяца назад
  Venstre hjernehalvdel er ydre-fokuseret og knyttet til det konkrete og det bevidste. Den deler det store overordnede billede op i håndterbare enkeltdele. Den sammenligner øjeblikket med fortidens oplevelser for at kalkulere risici og muligheder og fremskriver så disse beregninger.
  Michael Rønde Thomsenцитирует2 месяца назад
  De hjernestrukturer, der senere i livet vil gøre det muligt for barnet at regulere sine følelser, er uudviklede ved fødslen. Det nyfødte barn er således bemærkelsesværdig dårligt rustet til at håndtere påvirkninger og forandringer i sine nye omgivelser.
  Michael Rønde Thomsenцитирует2 месяца назад
  Den nyfødte er i de første 18 måneder i en bevidsthedstilstand, der er helt domineret af højre hjernehalvdel. Den amerikanske neurolog Jill Bolte Taylor, der bevidnede sin egen hjerneblødning i venstre hjernehalvdel, giver i bogen My Stroke of Insight (2008) en levende førstehåndsbeskrivelse af denne højrehjernetilstand. Hun beskriver det som en euforisk, nærmest drømmeagtig tilstand, hvor hun ikke rigtig fatter, hvad der foregår omkring hende, og som hun derfor kærligt kalder „et besøg i la-la-land“.
  Michael Rønde Thomsenцитирует2 месяца назад
  Højrehjernetilstanden er fuldstændig blottet for den venstre hjernehalvdels konstante palaver, der normalt forbinder os med omverdenen. Og, beretter hun videre, „den beskæftiger sig kun med nuet.
  Michael Rønde Thomsenцитирует2 месяца назад
  udfoldelsen af den mytiske hårdknude er det sådan, at når frygten vinder over længslen, ender vi som gidsler i vores eget indre drama
  Michael Rønde Thomsenцитирует2 месяца назад
  mindre end det, hun inderst inde længes efter, forsøger hun i virkeligheden at undgå en langt større smerte: fragmenteringssmerten. Hendes „laden sig nøje med“ er, fra det aktive sårs perspektiv, en oplevelse af „mere“, fordi det holder den ulidelige fragmenteringssmerte i skak. Når først Annas sår bliver aktiveret, er det at „nøjes med“ overordnet set en bedre følelse.
  Michael Rønde Thomsenцитирует2 месяца назад
  Selv den stærkeste tiltrækning, forelskelse eller seksuelle lidenskab kan ikke holde et forhold i live i det lange løb. Den er kun et indledende løfte – et potentiale. For at indfri dette løfte må begge konflikter i den mytiske hårdknude foldes ud, så de kan forløses. Hvis vi ikke bevidst inviterer vores egen skjulte, nøgne intimitet ind i forholdet, vil selv det seksuelle samvær – den mest intime forening, mennesket kan opleve – „blot forblive et møde mellem ydre facader.
  Michael Rønde Thomsenцитирует2 месяца назад
  For at frigøre det potentiale, der gemmer sig i den mytiske hårdknude, må begge parters indre konflikter forløses. Hvis kun én af dem bliver forløst, vil denne partner på sigt frigøre sig fra den mytiske hårdknude, mens den anden forbliver viklet ind.
  Michael Rønde Thomsenцитирует2 месяца назад
  Der er altid to uforløste personlige historier med på slæb, når to mennesker forelsker sig i hinanden.
  Michael Rønde Thomsenцитирует2 месяца назад
  Selv om Eriks følelser for Anna er stabile og uforandrede, fremkalder parallellerne mellem Eriks livsstil og Annas fars svingende humør og uberegnelige adfærd den samme ulidelige uvished, hun har kæmpet med gennem hele sin barndom.
fb2epub
Перетащите файлы сюда, не более 5 за один раз