sr
Dragan Velikić

Islednik

Сообщить о появлении
Загрузите файл EPUB или FB2 на Букмейт — и начинайте читать книгу бесплатно. Как загрузить книгу?
  Verica Zivadinovicцитирует2 года назад
  Takvo mi je vreme zapalo. Stignu vekovi kada zavladaju Vandali, Huni, Vizigoti, kada se tone pod stisnutom pesnicom jednoumlja. Kada glupost zavlada, kada prostaci preplave svet. Jer, na kraju, varvari uvek dođu.
  b7709023346цитирует7 месяцев назад
  Svaka porodica ima tajne. Nema zdravih, samo bolesni postoje, ponavljala je usporenim glasom.
  b7709023346цитирует8 месяцев назад
  Kaže da ga opsedaju sumanute ideje. Recimo, zar nije glupo da ovaj svet napuštamo u trenutku kada mnogo toga shvatimo.
  b7709023346цитирует8 месяцев назад
  Čekao sam da se na Punti, gde je autobus skretao za Rovinj, na obodu parka za trenutak pojavi kamena klupa iz vremena Italije. Tu, na tom danas mitskom mestu porodične priče, slutim, moja majka sumirala je pređeni put i, kao uvek u trenucima predaha, donosila konačne odluke, koje će vrlo brzo neumoljive krivine i usponi svakodnevice istopiti i obesmisliti.
  b7709023346цитирует8 месяцев назад
  „Jednom, kada ti se sve izbistri, razumećeš da je tvoje samo ono što postoji u sećanju.“
  b7709023346цитирует8 месяцев назад
  Kojem su to svetu pripadali moji roditelji? Kako je žalostan taj prizor danas.
  Gabriele Gigantiцитируетв прошлом году
  noćište Raša.
  Koliko mogućih scenarija te septembarske noći 1949. godine. A samo jedan se realizovao, onaj koji bi i on odabrao. Onaj po kojem je jedino moguće sačuvati se, odoleti opasnom iskušenju, ne upropastiti život zbog kratkog zadovoljstva. Svaki ljubavni čin je predvorje moguće konačnosti. Ulazak u život iz kojeg je posle nemoguće izaći. Klopka u kojoj se ostaje.
  Gabriele Gigantiцитируетв прошлом году
  sada, ta osoba bi da sačuva od zaborava jedno vreme, nimalo gore od onog koje je došlo, vreme u kojem je većina živela pristojno; da se suprotstavi lažima patriota i profitera, onima koji su na snažnim mišicama hrvatstva i srpstva u mladosti tetovirali datume ulaska u JNA i trčali za Titovom štafetom, a kasnije bestidno revidirali svoju prošlost; da utuli dosadne priče o vremenu koje je moglo doći samo da je bilo manje kondicionala i konjunktiva, za šta su krivi oni drugi.
  Ne, gospodo, nema tog vremena gde biste bili samo vi, bez onih drugih, zbog kojih je sve tako kako jeste, uglavnom loše. Jer, uvek i svuda ste baš vi ti drugi, svejedno da li vaš zaštitnik nosi šubaru i zaudara na votku, ili u zelenom hubertusu i kožnim špilhoznama jodluje po pivnicama širom bivše Monarhije. Vi nikada niste persone, uvek ste samo jedan od mnogih, zbijeni u gomili, slabići u
  Gabriele Gigantiцитируетв прошлом году
  To je posao za profesionalne mirovnjake, za ljude od pera, za pesnike i publiciste, za putujući teatar parazita koji se hrani žrtvama. Oni se obraćaju malim običnim ljudima, onima koji idu linijom manjeg otpora, sklonim nacizmu i svakoj drugoj totalitarnoj ideologiji. Mali obični ljudi žele da se utope u masu, jer to ne boli, i tako se ni na koji način ne ističu, budući da to nekad zna biti opasno, posebno u mračnim vremenima. Biti uvek u većini, izbeći ličnu odgovornost. Zaštititi se tendom kukavičluka, konformizma i oportunizma.
  Gabriele Gigantiцитируетв прошлом году
  Međutim, problem su oni koji ne pristaju na manipulaciju, ne prihvataju podelu na dobre i loše momke, i tako kvare prećutni sporazum po kojem se izbegava sve ono što briše granicu između krajnosti. Jer, da bi svet u kojem je profit vrhunsko božanstvo uopšte opstao, potreban je konstantni pogon rata. Samo rat obezbeđuje nove cikluse, daje zamah nauci i tehnologiji, oživljava industriju, podstiče ubrzanu potrošnju, svejedno da li su to oružje, lekovi ili novine. Jedini uslov je da uvek postoje Mi i Oni. I da bude što manje onih koji bi da opstanu između, u bezdanu granice.
  Gabriele Gigantiцитируетв прошлом году
  Kao vlaga uvlačili su se u fondacije, eksperti za relativizovanje ili uveličavanje zločina, već prema potrebi i ukusu naručilaca. Sretao sam ih po konferencijama i simpozijumima, uvek zabrinute za sudbinu sveta, heroje konformizma, virtuoze intonacija, najamnike u službi nevidljivih centara moći. Osvajali su naivnu publiku na Zapadu deklamujući role iz svojih prethodnih života na Istoku. A ta publika se, nimalo naivno, odlučila za naivnost. Opredelila se da sluša samo ono što želi da čuje. I jedni i drugi igrali su uloge, kreirali virtuelnu stvarnost od laži i manipulacija.
  Gabriele Gigantiцитируетв прошлом году
  U konstelaciji svih onih tragedija koje su za poslednjih četvrt veka snašle podanike bivše Jugoslavije, vlasnik marvina i nesuđeni suvlasnik bečkog Imperiala jeste istorijska figura koja je jedina posedovala tajanstvenu šifru suživota na trusnim balkanskim terenima. Nasledili su ga drumski razbojnici, secikese i prevaranti malog formata, najamnici u službi velikih igrača, izvršioci još jedne promene katastra.
  Luuцитирует2 года назад
  Život je prostraniji od svake priče. Ne može se svesti na ograničen broj likova i situacija
  Luuцитирует2 года назад
  Zavladale su ništarije i manipulatori. Priče na lokalu uvek su nešto drugačije, ogoljene u bednom pokušaju da se pohlepi, zavisti i zlu obezbedi pokrov ideologije. Pobednici kasnije kanonizuju prošlost u hronikama i udžbenicima, enciklopedijama i leksikonima
  Luuцитирует2 года назад
  Kada se pola veka kasnije raspala jedna ideologija, zajedno sa zemljom koju je stvorila, čule su se i druge verzije. Navodno, Dragomira su ubili njegovi. Izbile su na površinu gadosti i zlodela lažnih heroja. Opet su se budile aveti koje će povesti u smrt hiljade i hiljade nevinih
  Luuцитирует2 года назад
  zarobljavanje u životu koji nije njegov
  Luuцитирует2 года назад
  Život sa takvim ženama je kao da su sve vreme u stajaćoj vodi
  Luuцитирует2 года назад
  Život sa takvim ženama je kao da su
  Luuцитирует2 года назад
  Grad strada od čopora, grad nagriza čopor, ponavlja u sebi očeve reči. I zato se čopor sveti i ruši gradove
  snezanakocijasevicцитирует2 года назад
  Šta radi malograđanin? Sužava kontekst, umesto da ga širi
fb2epub
Перетащите файлы сюда, не более 5 за один раз