sr
Fjodor Dostojevski

Zli dusi

Сообщить о появлении
Загрузите файл EPUB или FB2 на Букмейт — и начинайте читать книгу бесплатно. Как загрузить книгу?
Ovaj roman uzima za predmet politčke tendencije novog vremena. Dostojevski sjedinjuje političku revoluciju sa duševnom agonijom. Analizirajući njeno stvaranje kroz dve generacije likova Dostojevski ukazuje na njeno poreklo u individualizmu — otpadništvu od moralnih i religioznih načela, odbacivanju onoga što je u čoveku duhovno. Otac koji licemerno brani svoju neposobnost predstavljajući se većim i značajnijim, rodiće sina još žednijeg veličine i značaja. Za Dostojevskog su baš to nečiste sile — jer izvode duše iz stanja smirenosti, i tako im onemogućuju da stvaraju pozitivne, stvarne vrednosti.

Эта книга сейчас недоступна
881 бумажная страница
Правообладатель
Vulkan

Впечатления

  b5725620481делится впечатлением5 месяцев назад

  Odličan roman!

  b7693550331делится впечатлением2 года назад
  👍Советую

  💫

  b0016869821делится впечатлениемв прошлом месяце
  👍Советую

Цитаты

  b2397047695цитирует2 года назад
  ne možete zamisliti kakva tuga i srdžba obuzimaju vašu dušu kada veliku ideju, koju odavno poštujete kao svetinju, dohvate nevešti ljudi i izvuku je na ulicu pred glupake kakvi su i sami, i najedanput je nađete na tržištu stareži, u prljavštini, naopako nameštenu, bez proporcija, bez harmonije – kao igračku kod nerazumne dece – i ne možete je više poznati! Ne! U naše doba tako nije bilo niti smo mi tome težili. Ne, ne, nikako tome. Ja ne shvatam više ništa... Naše će vreme opet nastupiti i opet će usmeriti na siguran put sve ono što se sada tetura. Šta li bi se, inače, dogodilo?“
  b3997091617цитирует2 года назад
  Možda je to bilo samo žensko poigravanje s njene strane, nesvesna potreba za ispoljavanjem ženstvenosti, toliko uobičajena kod nekih žena.
  lazardjuricцитирует2 года назад
  Prva njegova žena je bila neka lakomislena devojka iz naše gubernije, kojom se oženio u svojoj najranijoj i još ludoj mladosti i, kako izgleda, imao je s tom, uosta­lom privlačnom, osobom mnogo nevolja jer nije imao dovoljno sredstava za njeno izdržavanje, a povrh toga i zbog drugih, delimično već delikatnijih uzroka. Umrla je u Parizu, živeći poslednje tri godine odvojeno od njega i ostavivši mu petogo­dišnjeg sina, „plod prve, radosne i još nepomućene ljubavi“, kako se jednom u mom prisustvu otelo rastuženom Stepanu Trofimoviču.

На полках

  Vulkan
  Vulkan
  • 94
  • 2K
  Nejla P.
  Klasici
  • 49
  • 39
  Jelena Cvetković
  Klasici
  • 15
  • 31
  Damjan V
  Klasici
  • 5
  • 31
fb2epub
Перетащите файлы сюда, не более 5 за один раз