Ljiljana Šarac

Đurđevim stopama

  Jasna Prokovićцитирует6 месяцев назад
  Dovoljno je da zatvorim oči i osetim miris jasmina na koji je mirisala njena kosa. Ne razumem se u ženske stvari. U sapunčiće, mirišljava ulja, suvo bilje, ali znam da Irina na to veoma obraća pažnju. Zato je ispred nje uvek kao prethodnica išao mirisni oblak.

  Pre nego što bismo legli, ona bi čvrsto splela dve pletenice i pustila da joj slobodno padaju niz leđa. Ja bih joj prišao i jednu po jednu raspleo. Oko mene se širila mirisna jasminova šuma. Zaronio bih lice u grane od smeđih svilenih vlasi i spokojno usnio. I tako četrdeset dve godine.
  Slavica Nikolicцитирует8 месяцев назад
  Zid ruši vlaga, a čoveka briga.
  Jasna Prokovićцитирует6 месяцев назад
  I sada, kada sam spreman da zatvorim oči, i da ih više nikada ne otvorim, strepim, ali ne za sebe, već za njih. Za moje voljene, mučene Srbe koje Bog neprestano iskušava.

  Znam da nemam kome da ih ostavim. Svi budući samo će razvlačiti blago koje će od mene preteći. Grabiće se oko trona na koji ne zaslužuju da sednu. Boriće se za prevlast, zaboravljajući na sve drugo. Ubrzaće neminovni kraj.

  Nad despotijom će zauvek zaći sunce.

  Osećam se krivim, iako će se to desiti kada mene više ne bude.

  I u smrti nosiću breme da nisam za narod učinio dovoljno. I stid. I greh.

  Oče, delim tvoj neuspeh… Dolazim da zauvek plačemo krvave suze nad zemljom koju smo više od svih voleli i izgubili…
  Јулијана Марићцитируетв прошлом месяце
  Nema pogađanja sa silama nebeskim. Nema odmeravanja snaga i vaganja. Niti varanja u veri. Ili s molitvom na usnama i zahvalnošću prihvataš sve što ti je na životni put stavljeno, ili si otpadnik koji se ne miri sa voljom Tvorca.
  Јулијана Марићцитируетв прошлом месяце
  Ekser drži potkov, potkov konja, konj junaka,
  junak grad, a grad zemlju
  Јулијана Марићцитирует2 месяца назад
  Dok je bilo snage, bilo je i nade
  Јулијана Марићцитирует2 месяца назад
  Lako je posrnuti. Još lakše je ništa ne preduzimati. Najlakše je odustati. Ja sam naučio da se zubima držim za vazduh. Da se ne dam i kada bi aždaja zamahnula repom i udarila me po leđima.
  Јулијана Марићцитирует2 месяца назад
  Obično iz vedra neba pukne grom. Udari u najviše drvo. Rastera mobare. Uplaši sitnu dečicu i zverčice.

  Sve poremeti.

  San uništi.

  Odnese duševni mir…
  Jasna Prokovićцитирует6 месяцев назад
  „Srbija je u 15. veku isto što i Južnoafrička Republika u 21. po pitanju eksploatacije plemenitih metala…“
  Jasna Prokovićцитирует6 месяцев назад
  – Prokleta! Za tvoj narod sam prokleta Jerina! Ja, koja ti rodih petoro dece, koja delim sa vama i dobro i zlo i radujem se zamku što će svima glave da nam sačuva! Gde je tu pravda?! – okrenula se ka bratu tražeći od njega odgovor i zaštitu. A kada je videla da ni on nema objašnjenje, ponovo se ljutito obratila meni: – Hajde, reci mi, zašto ti nisi prokleti Đurađ?! Ha! Tvoja je ideja cela ova rabota! Ti ih uprežeš, tlačiš, ne plaćaš!

  Nisam imao odgovor ni na jedno ženino pitanje.

  „Možda stvarno jesam proklet!“, pomislio sam, ali nisam naglas rekao.

  – Znaš li kako te odskora zovu? Đurađ Smederevac! – ljutnja ju je još držala. – Pa ti vidi ko je od nas dvoje bolje prošao!
  Jasna Prokovićцитирует6 месяцев назад
  Kada bih nekome ispričao kroz kakva iskušenja sam prošao, i na koje žrtve sam morao da pristanem, mislim da bi pomislio da nije moguće sve to izdržati i preživeti. A moja Irina i ja jesmo. I evo nas i danas, bijemo izgubljene bitke. I ne damo se. Neka nas Bog uzme ili odbaci, ali se sami ne predajemo!
  Jasna Prokovićцитирует6 месяцев назад
  Siguran sam da i sada pokušava da me oslobodi iz ropstva. U sinove, ćerke, snahe, šurake, prijatelje se ne uzdam, ali njoj verujem kao samome sebi.

  Zato je ova kruška, koju stiskam u ruci, njeno srce koje mi je sa četrnaest godina poverila na čuvanje. Bio je to zahtevan poduhvat. Tražio je mnogo pažnje i nežnosti. Imao sam poseban pristup. Kao da pripitomljavam srnu. Nisam žurio. Da je ne uplašim… Ne povredim…

  Da li mi je bila verna? Ne znam. Razlika u godinama je tolika da je moguće da smo nekad i došli u raskorak. Ona je u najboljim godinama, ja sam starac. Važno je samo to da je bila i ostala uz mene. I znam da će biti tu i kada poslednji put sklopim oči. Šta čovek još da poželi?!
  Jasna Prokovićцитирует6 месяцев назад
  Reč „sutra“ izmišljena je za decu i za neodlučne ljude.
  Jasna Prokovićцитирует6 месяцев назад
  Osetio sam tople usne na svom hladnom čelu. Na med, ruže i letnju kišu mirisala je samo jedna osoba na celom svetu. Mara. Moja mati.
  Radmila M.цитирует6 месяцев назад
  … po svojoj slobodnoj volji molim da se kivot sa mojim grešnim moštima ne pokopa u zemlju jer toga nisam dostojan. Bacite ga u duboko jezero da na njegovom dnu počivam dok je…
  Radmila M.цитирует6 месяцев назад
  Pod zavetom ćutanja izabrano je nekoliko naučnika da ustanove ko je pohranjen u kovčegu. Oni su paleografskim metodama i tehnikom datiranja ugljenikom ispitali svitak. Utvrdili su da je iz 15. veka i uspeli da rekonstruišu samo mali deo teksta koji nije bio dovoljan da se utvrdi identitet upokojenog.
  Radmila M.цитирует6 месяцев назад
  bih gradove koje je pohodio sa prestonicom koju je sazidao – Budimpeštu, Veneciju, Dubrovnik, Istanbul, Solun… sa Smederevom. Uključila bih prevoz autobusom i brodom.
  Radmila M.цитирует6 месяцев назад
  Da sam na mestu naših turističkih agencija, napravila bih turu – Đurđevim stopama
  Radmila M.цитирует6 месяцев назад
  treba čovek da se bavi onim što ga se ne tiče! Kakvo dobro može da donese kopanje po tajnama koje to treba i da ostanu?
fb2epub
Перетащите файлы сюда, не более 5 за один раз