sr
Svetislav Basara,Miljenko Jergović

Tušta i tma

Сообщить о появлении
Загрузите файл EPUB или FB2 на Букмейт — и начинайте читать книгу бесплатно. Как загрузить книгу?
Ono što pleni u prepisci Jergovića i Basare jeste, pre svega, visoka kultura njihovog dijaloga i kritičnost prema pojavama u svojoj sredini.
Širok je raspon tema koje su u svojoj prepisci dotakli ovi „državni neprijatelji“ u svojim nacionalnim književnostima: fundamentalizam, feminizam, nacionalizam, služenje vojske u bivšoj zajedničkoj domovini, odnosi Srba i Hrvata, portreti Tuđmana i Miloševića, domaća i svetska književnost i njihove teme, nekadašnji običaji u zajedničkoj zemlji i današnji u posebnim zemljama…
Kao posvedočeni kritičari društva, naravi i glavnih književnih tokova u svojim sredinama, Jergović i Basara u svojoj duhovitoj i pronicljivoj igri dopisivanja razotkrivaju sve sličnosti u negativnim karakterološkim crtama svojih nacija, potvrđujući time još jednom tačnost Frojdove misli da se, preneto na slučaj Srba i Hrvata, njihova uzajamna netrpeljivost javljala najčešće usled „patologije malih razlika“.
Эта книга сейчас недоступна
537 бумажных страниц

Впечатления

  Goran Goranделится впечатлением2 года назад
  👍Советую

  seadgrebovicделится впечатлением4 года назад
  🚀Не оторваться

Цитаты

  Goran Goranцитирует2 года назад
  Evo, recimo, da sam prekjuče umro ne bih saznao da je Dobrica kršten kao Dobrosav. To ovde nije poznato. Takođe nisam znao za Dobrosavljeve mladalačke egzistencijalne, suicidalne i religiozne krize, njegove odlaske vladici Nikolaju u pohode i njegovo bogotražiteljstvo. Imao je, dakle, Dobrosav šansu. Ali Dobrosav kao Dobrosav. Velikan gordosti. Na Hudelistovo pitanje zašto je digao ruke od zlatnog pravoslavlja, odgovara kao iz puške: Bog mi nije nudio spasenje. A ja iz konteksta vidim da mu je bilo ponuđeno. Nikolaj mu je mogao objasniti – a možda mu je i objasnio – da je put spasenja popločan pesimizmom, depresijama, sumnjama, strepnjama… da ne dužim – neprijatnostima svih vrsta, ali to Dobrosavu očigledno nije odgovaralo.
  Goran Goranцитирует2 года назад
  o, nema lično, a – na kraju – ja sam teški namćor sa grandioznim talentom da opaža stvari koje treba previđati.
  Goran Goranцитирует2 года назад
  Bio je to čisto somatski otpor koji sam – pisao sam ti već o tome – pripisivao sopstvenoj poremećenosti. Koju sam, naravno, krio kao guja noge. Neuroze, bipolarni poremećaji, fobije, melanholična razmišljanja o prolaznosti, sve to u vremenu o kome govorim nije imalo nikakvu prođu.

На полках

  Milan
  Srpski
  • 58
  • 20
  Aleksandra Stevanovic
  Domaci pisci
  • 45
  • 6
  Miljana Nešković
  Za čekaonicu
  • 8
  • 3
  Katarina
  Klasici
  • 71
  • 1
  Aleksandra Živković
  Klasici na čekanju🥰
  • 7
  • 1
fb2epub
Перетащите файлы сюда, не более 5 за один раз